Saturday, April 14, 2012

|| Penjagaan Tudung Bawal ||

Assalamualaikum hello hii babes and dudes ..


Whoa lama kan aku tak update blog nih. Maklumlah busy dengan study and business kecilku lah katakan. :P


Berbalik kepada tajuk yang dah aku pilih untuk hari ni lah kan...sebenarnya aku sangat-sangat rindu nak menaip and aku ambil kesempatan ini untuk share sedikit info dengan anda semua mengenai "Penjagaan tudung Bawal" yang nowadays tengah Hot Gilosssss kan..


Haaa..Info yang Shikin nak share ni tak seberapa pun and maybe most of you ollz dah tau. Tapi nak share juga sebab mane lah tau ade yang belum tau kan..hhihihi


Tudung bawal memang sangat cantik...tapi sangat lah sensitif. Kebanyakan tudung bawal tak kesah la dari jepun ke, kelantan ke or mana-mana pun material dia nipis dan bergantung kepada jenis kain bawal itu sendiri.. 

Inilah cara penjagaan bawal <3
  1. Basuh guna tangan. Jangan la guna berus atau mesin basuh kalau nak pakai bawal tu lama ehh :P
  2. Rendam sekejap sesdikit serbuk pencuci yang lembut.. Ha!! Jangan gunakan peluntur okeyy.. Gogok-gosok je guna tangan selembut yang boleh pastu bilas then sidai tudung yang dah siap di basuh tuh..
  3. Kalau boleh elak guna softener sebab nanti tudung tu jadi lembik pastu susah untuk dibentuk. (pastu mengamok depan cermin tak tentu pasal :P)
  4. Yang semua orang pun tauk kan..Elak dari 'direct sunlight' so that warna dia tahan lama and tak pudar.
  5. To make sure batu-batu kristal atau manik kekal melekat and tak tercabut, gosok dari sebelah dalam tudung. Lapikkan dengan kain lain pada belakang tudung itu bagi mengelakkan gam batu-batu cair dan melekat pada iron.
  6. Kalau nak simpan tudung bawal tu sangkut elok-elok or ikat dekat hanger.
  7.  Masa nak pakai tudung, guna kerongsang yang mempunyai pin atau jarum yang masih tajam..bru la tudung tu tak berlubang-lubang dan rosak akibat tersangkut.
Okey selesai sesi Shaing is Caring ..

Selamat menjaga tudung bawal semua ! ^_^

3 comments:

  1. err..dik ejaan sharing tu..r nye ketinggalan la. :-)

    ReplyDelete
  2. tq for sharing...
    BTW,do follow me back...
    I've done follow you(^_^)

    ReplyDelete
  3. sayaseorangsurie: haha .thanks gtau. typing error...x perasan ouhh .

    Fienazzuki: okieshh :)

    ReplyDelete