Saturday, July 2, 2011

:: Kanser ::

salam . . 
Di hari yang agak free ni shikin sgt2 memanfaatkan masa yang diberi untuk menaip belog selekeh ini yah .
Tajuk yang dipilih is "Kanser".


As u olls noe lah kan (broken english again) kanser la penyakit yang paling menakutkan.  Nak dijadikan cerita I ada baca satu artikel tentang "Senjata Kebal Untuk Halang Kanser" at majalah Remaja.  I'm sute that bnda ni most dr korang da tahu kan..but I still nak share jugak kt sini. Mane la tahu ade orang yang belum tahu kan.


Ahha . . . To shorten the story lah Shikin trus ke main point yah.


Senjata Kebal Untuk Halang Kanser

1) Makan cukup sayuran becoz sayuran ni memiliki cukup nutrisi untuk melawan kanser.  So I sgt2 agree that this is the best way untuk menghindarkan diri dari semua ancaman penyakit.  Sayur ni akan bertindak lebih advance if dimasak dengn minyak zaiton.  

2) Pilih buah dengan tepat.  Buah pon kene pilih betol2 . .jgn main hentam je semua buah.  Haa..antara buah yanh baik untuk korang is buah yang berwara gelap sebab nutrisinya sangat baik la untuk die.   contohnye mcm buah anggur, kismis, pisang and apple. n sebaik2nya mkn buah2 itu waktu breakfast sebab buah tu akan membantu menyerap nutrisi korang secara berkesan and sekaligus x kan menambah kalori. :)

3) Perbnyakan serat.  Makan makanan yang mengandungi serat yang tinggi dapat membantu korang mengawal berat badan, menurunkan tahap estrogen darah dan mengurangkan risiko payudara! (Baru la I tw) hahah

4) Last but not least, Batasi produk susu dalam olahannya.  Jangan ingat minum susu, yogurt and keju tu elok yah.  Mmg la elok but akan jadi tidak elok if ambil dalam kuantiti yang berlebihan.  So korang perlu membatasinya sebab mknan itu tidak banyak membantu bagi melindungi diri korang melawan penyakit kanser.  But korang boleh gantikan dengan susu lembu or susu soya and kalau boleh minuman ni jadikan minuman wajib korang everyday.

p/s :: if ade info yang ta berapa betul tu tolong la betulkan yah ^_^



No comments:

Post a Comment